Laden Evenementen

« Alle Evenementen

 • Dit evenement is voorbij.

Nesciolezing Naud van der Ven (verplaatst naar 2021)

15 november 2020 van 16:30 tot 18:00

€10

Nescio-lezing/koffieconcert
Lezing door Naud van der Ven
Muzikale omlijsting door het Hobbema Pianotrio: Jussi Paananen, viool; Jeanny Beerkens, cello;  Yumi Toyama, vleugel.

 
“Identiteit; wij – zij?” door de ogen van Levinas
Naud van der Ven benadert het thema van deze serie “Identiteit; wij – zij?” tegen de achtergrond van inzichten die hij aan het werk van Levinas ontleent.
Volgens de gangbare interpretatie van Levinas zou er eigenlijk geen sprake kunnen zijn van wij/zij, van een in-group en een out-group, omdat je – volgens die opvatting – in iedereen de Ander tegenkomt. Je bent voor iedereen eindeloos verantwoordelijk, dus dan kun je geen onderscheid meer maken.
Van der Ven vindt dit een overspannen opvatting van Levinas en kan er niet veel mee. Hij betoogt dat je Levinas ook niet zo hóeft te interpreteren. Hij stelt een andere benadering voor en laat zien dat op die manier het denken van Levinas in praktisch en politiek opzicht van betekenis kan zijn.
 
Naud van der Ven              

Over de spreker
Naud van der Ven studeerde geschiedenis en semitistiek en was eerst leraar. Via studies accountancy, management en informatica werd hij adviseur bedrijfsprocessen bij de gemeente Amsterdam. Hij promoveerde in 2006 op ‘Schaamte en verandering: Denken over organisatie-verandering in het licht van de filosofie van Emmanuel Levinas’. Sindsdien geeft hij workshops over de vraag “Wat gebeurt er als de ene mens denkt voor de andere?”, waarin de filosoof Levinas en het verschijnsel ‘denkschaamte’ centraal staan. De weerslag daarvan is ook terug te vinden op zijn website www.naudvanderven.nl.

Muziek
De muziek wordt verzorgd door het Hobbema Pianotrio. Ze spelen muziek van Beethoven, Debussy en Schoenfeld.

Hobbema Pianotrio

Aanmelden s.v.p.
Iedereen is welkom, leden en niet-leden van de OSG. Voor de bekostiging van de sprekers en musici vragen wij een entreeprijs van 10 euro p.p.
Voor leden van de VU-vereniging is de toegang vrij. 

Tijden: 16.30 – 18.00 uur.

In verband met de Coronamaatregelen geldt een aantal regelingen:

   • Het reserveren van een plaats is noodzakelijk. Meldt u zich daarom telkens aan vóór vrijdagmiddag 18.00 uur, voorafgaand aan de bijeenkomst op zondag 16.30 uur. Bel daarvoor Tineke Hafkamp: 035-6561961.

   • Het aantal plaatsen is beperkt en contactonderzoek moet mogelijk zijn. Aanmelding is op volgorde van binnenkomst, uw plaatsing wordt tevoren bevestigd. 

   • Bij binnenkomst zal worden gevraagd naar corona-achtige klachten en contacten met mensen met dergelijke klachten of verschijnselen. 

   • U wordt dringend verzocht om bij twijfel over klachten, verschijnselen of contacten, NIET te komen en u af te melden.

   • Er kan geen koffie of thee worden geschonken, eventueel napraten kan, op afstand, in de open ruimte buiten de kerk plaatsvinden.

 

Gegevens

Datum:
15 november 2020
Tijd:
16:30 tot 18:00
Kosten:
€10
Evenement Categorie:

Locatie

Oude Kerkje Kortenhoef
Kortenhoefsedijk 168
Kortenhoef, 1241 LZ Nederland
+ Google Maps