Nescio-lezing i.s.m. VUvereniging door Dr. Roelf Haan
Waarheid in de economie – Orthodoxie en heterodoxie: de institutionele factor’

Download hier het programma.

Concert door Francien Post, fluit, en Corien van den Berg, piano.

Francien Post en Corien van den Berg - foto Annette Kempers
Francien Post en Corien van den Berg – foto Annette Kempers

Over de lezing
In deze serie lezingen gaan we in op waarheden en wijsheden gezien vanuit diverse vakgebieden als theologie, journalistiek, literatuur, milieu en filosofie.
In deze aflevering gaat Roelf Haan, econoom en emeritus VU-hoogleraar in op waarheid en wijsheid in de economie.

Over de spreker
Roelf Haan is econoom en doceerde aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en aan de theologische opleiding ISEDET in Buenos Aires, Argentinië. Als beleidsambtenaar werkte hij bij het Internationale Monetaire Fonds in Washington en de ministeries van financiën en buitenlandse zaken in Den Haag. Tussen 1985 en 1997 was hij algemeen directeur van de IKON in Hilversum.
Roelf Haan schreef ook het boek Vergeten vragen, waarin hij te rade gaat bij Calvijn die de theologische betekenis van economie herkent.

Lezingenserie
De inspiratie voor het thema van deze lezingenserie komt enerzijds van de bundel ‘Tussen waarheid en wijsheid’ van Manuela Kalsky en André van der Braak waarin de gespannen verhouding tussen de waarheidsclaims van verschillende religies in een multiculturele en multireligieuze wereld worden geduid. Lees hier een recensie.
Anderzijds is de opkomst van nepnieuws een actuele aanleiding. Tijdens de presidentiële verkiezingen, en ook daarna, betichtte Donald Trump de media veelvuldig van de verspreiding van nepnieuws en leugens. In Rusland blijkt de groep Trollen van Poetin, een paar honderd Russen, elke ochtend nepnieuws te schrijven en te verspreiden om chaos en wantrouwen te veroorzaken in de Westerse media. Bekijk hier een reportage van Brandpunt.